Cultuurverenigingen bundelen krachten in Artiestencoalitie

woensdag 20 mei 2020 Nieuws

Cultuurverenigingen bundelen krachten in Artiestencoalitie

De afgelopen weken is de Scenaristengilde samen met diverse kunstenaars en hun beroepsverenigingen uit Vlaanderen en Brussel heel vaak in crisisberaad rond dezelfde tafel beland. Dat leidt nu tot een Artiestencoalitie, die het aanspreekpunt wil zijn voor media, overheden, steunpunten en sector. 

 

De laatste maanden is er veel en intens overlegd. Met overheden, media, steunpunten en kunstenorganisaties. De beroepsorganisaties merkten de uitgesproken nood aan een duidelijk aanspreekpunt voor artiesten. Zeker als het over beleidsmaatregelen gaat, expertise en duiding bij cijfers en problematieken. Daarom organiseren de kunstenaarsplatformen, artiestengildes en belangenbehartigers uit Vlaanderen en Brussel zich voortaan als Artiestencoalitie. 

 

De hechte samenwerking tussen de initiatiefnemende coalitieleden is een paar maanden geleden gestart tijdens de besparingsronde door het ministerie van Cultuur. Corona maakt onze samenwerking nog noodzakelijker. De pandemie die onze samenleving en economie in zijn greep heeft, zou wel eens een slagveld kunnen maken van de artistieke praktijk in Vlaanderen en Brussel, en bij uitbreiding ons land. 

 

De Artiestencoalitie zal streven naar een sterkere sociale bescherming van de kunstenaar, een brede toepassing van fair practices in alle aspecten van de artistieke praktijk, en vooral naar een positieve beeldvorming van de artiest in de samenleving. 

 

Wie?

De Artiestencoalitie bundelt de behartiging van de belangen van de individuele kunstenaar en kunstwerker in Vlaanderen en Brussel. We willen de kunstenaar in haar/zijn artistieke praktijk ondersteunen en haar/zijn positie in de samenleving versterken. 

 

De Artiestencoalitie verenigt onafhankelijke kunstenaars en kunstwerkers uit verschillende disciplines, en werd in april 2020 opgericht door de beroepsorganisaties en kunstenaarsgildes Galm (muzikanten), NICC (beeldende kunstenaars), VAV (auteurs), Unie van Regisseurs, Urban Dance Netwerk, Componisten Archipel Vlaanderen en individuele kunstenaars, kunstwerkers verbonden aan State of the Arts en de Scenaristengilde.We opereren samen als een onafhankelijk en open platform.

 

Contact:

info@artiestencoalitie.be

Tom Kestens & Michael Pas: 0486/224 828

www.artiestencoalitie.be 

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws, evenementen, kortingen en wedstrijden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


SCHRIJF JE IN

Contacteer ons

Lid worden

Wie kan er lid worden? Heb je de afgelopen 5 jaar een scenario verkocht of er auteursrechten voor ontvangen, dan kun je volwaardig lid worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kun je aspirant-lid worden.

Leden genieten van tal van voordelen:
  • Online toegang tot scenario’s van Vlaamse films en reeksen
  • Kortingen voor filmfestivals en evenementen

De beroeps- en belangenvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen

Auteursrechten

Auteursrechten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor scenaristen.

De scenarist in beeld

Iedereen kent de acteurs en de regisseurs, maar wie is de scenarist en hoe gaat hij te werk?

Professionalisering

Naast een volwaardige opleiding in het gewone onderwijscircuit, is er ook nood aan bijscholing.

Prijzen

In Vlaanderen worden verschillende filmfestivals georganiseerd en tal van prijzen uitgereikt.

Opleidingen

Dit jaar willen we ons ook focussen op de opleidingen in het reguliere onderwijs.

Internationaal

Niet alleen in het Belgische, ook in het Europese parlement, worden wetten gestemd die de scenarist aanbelangen.