Lid worden

Wie kan er lid worden? 

Heb je de afgelopen 5 jaar minstens één scenario verkocht voor tv, film, radio, soap of nieuwe media of heb je daarvoor auteursrechten ontvangen, dan kun je voor een jaarlijkse bijdrage van €125 volwaardig lid worden. Je bent dan ook automatisch lid van de Vlaamse Auteursvereniging.

Zet je je eerste stappen in de scenariowereld en heb je nog niets verkocht, dan kun je voor een jaarlijkse bijdrage van €60 maximaal 5 jaar lang aspirant-lid zijn. Als aspirant-lid heb je geen stemrecht op de AV, maar geniet je wel van dezelfde voordelen als volwaardige leden.  

Lid

Heb je de afgelopen 5 jaar minstens één scenario verkocht voor tv, film, radio, soap of nieuwe media of heb je daarvoor auteursrechten ontvangen, dan kun je voor €125 volwaardig lid worden. Je bent dan ook automatisch lid van de Vlaamse Auteursvereniging.

€125

Aspirant

Zet je je eerste stappen in de scenariowereld en heb je nog niets verkocht, dan kun je maximaal 5 jaar lang aspirant lid zijn. Als aspirant lid heb je geen stemrecht op de AV, maar geniet je wel van dezelfde voordelen als volwaardige leden.

€60
 • Info en advies

  Wil je weten wat het beroep van scenarist inhoudt? Welke zakelijke aspecten er allemaal komen bij kijken? Tot welke instanties je je moet melden? Je vindt alle antwoorden in het online kenniscentrum van de Scenaristengilde, enkel toegankelijk voor leden. In het kenniscentrum kun je ook een uitgebreide verzameling film- en televisiescenario’s lezen en luisteren en kijken naar pod- en vodcasts van gesprekken met professionele scenaristen. De Scenaristengilde geeft zijn leden advies over contractonderhandelingen, honoraria en auteursrechten. We vertegenwoordigen en verdedigen de belangen van onze leden bovendien in gesprekken of onderhandelingen met de overheid, de omroepen, de productiehuizen, andere beroepsverenigingen, de auteursverenigingen en binnen- en buitenlandse partners.

 • Kortingen
  • Lezen inspireert! Als lid van de Scenaristengilde ben je automatisch lid van de Vlaamse Auteursvereniging en krijg je 10% korting bij een groot aantal boekhandels.
  • Scenaristen moeten ook buiten komen. Als lid krijg je kortingen op de accreditaties voor Film Fest Gent, het Kortfilmfestival Leuven en op je ticket voor het Gala van de Ensors.
 • Toegang tot evenementen
  • Wil je collega’s ontmoeten en netwerken met andere filmprofessionals? De Scenaristengilde organiseert bijna elke maan een boeiend en inspirerend event.
  • Speeddate tussen scenaristen en filmproducenten tijdens het Filmfestival van Oostende.
  • 1 to 1 meetings tussen scenaristen en Europese producenten tijdens Are you Series?
  • Speeddate tussen scenaristen en producenten, regisseurs en animators tijdens Anima
  • Table readings tijdens Film aan Zee dat een platform biedt aan jonge filmmakers tijdens Theater aan Zee.
  • Scenarist in Beeld. Een scenarist aan het woord in RITCS-Café, maar ook tijdens o.a. het VAV werkcongres, Are you Series? en ANIMA.
  • From Script to Screen. Een scenarist praat over de samenwerking met de regisseur. O.a. op het VAV werkcongres, Are you Series? en ANIMA.
  • Serial Day met panelgesprekken tijdens het Film Fest Gent.
  • Algemene Jaarvergadering met de uitreiking van de Scenaristengilde Scenarioprijs voor film en tv-series.
  • Deelname aan de Visser- Neerlandiaprijs voor Scenario
 • Je eigen profiel

  Als lid van de Scenaristengilde kun je op onze website een individueel profiel aanmaken met bio- en filmografie, interesses en specialiteiten. Zo kunnen collega’s en andere filmprofessionals je gemakkelijk vinden. Je kunt je profiel op elk moment aanpassen en aanvullen.

Registreer je via het formulier

IK GEEF ME OP ALS

IK BETAAL

VERZENDEN

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws, evenementen, kortingen en wedstrijden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


SCHRIJF JE IN

Contacteer ons

Lid worden

Wie kan er lid worden? Heb je de afgelopen 5 jaar een scenario verkocht of er auteursrechten voor ontvangen, dan kun je volwaardig lid worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kun je aspirant-lid worden.

Leden genieten van tal van voordelen:
 • Online toegang tot scenario’s van Vlaamse films en reeksen
 • Kortingen voor filmfestivals en evenementen

De beroeps- en belangenvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen

Auteursrechten

Auteursrechten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor scenaristen.

De scenarist in beeld

Iedereen kent de acteurs en de regisseurs, maar wie is de scenarist en hoe gaat hij te werk?

Professionalisering

Naast een volwaardige opleiding in het gewone onderwijscircuit, is er ook nood aan bijscholing.

Prijzen

In Vlaanderen worden verschillende filmfestivals georganiseerd en tal van prijzen uitgereikt.

Opleidingen

Dit jaar willen we ons ook focussen op de opleidingen in het reguliere onderwijs.

Internationaal

Niet alleen in het Belgische, ook in het Europese parlement, worden wetten gestemd die de scenarist aanbelangen.