Call voor kinderdocumentaires

maandag 11 juni 2018 Nieuws

Call voor kinderdocumentaires

Meld je aan voor de eerste call voor kinderdocumentaires!

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF lanceren een oproep voor Vlaamse kinderdocumentaires: een workshopreeks voor makers van jeugddocumentaires en vijf productiepremies van 40.000 EUR per film.

Over een periode van drie maanden werken jonge filmmakers aan een grondig filmplan onder begeleiding van een ceremoniemeester en ad hoc docenten. Tijdens de workshop worden de plannen individueel en gezamenlijk besproken. Aan het eind van de rit krijgen de filmmakers de kans om hun projecten te pitchen aan producenten. In juni kunnen ze met een producent hun plan bij het VAF/Mediafonds indienen om voor een productiepremie van 30.000 EUR in aanmerking te komen. Ketnet legt per film 10.000 EUR bij. Uit de projecten die de reeks hebben doorlopen, worden maximum vijf projecten geselecteerd voor productie. De films gaan in première tijdens het JEF festival in 2020.
 
Je kan je vanaf 2 juli tot 7 september kandidaat stellen voor deze workshopreeks.
 
Voor wie?
 • Je staat aan het begin van je loopbaan, maar je hebt een diploma van een filmopleiding op zak of hebt je eerste stappen in de professionele audiovisuele sector al gezet.
 • Uit eerder werk blijkt dat je een auteursstem en talent hebt.
 • Je hebt affiniteit met de belevingswereld van kinderen en je hebt ideeën over de manier waarop dit vertaald kan worden in een kinderdocumentaire van deze tijd die de doelgroep (9 tot 12) bereikt.
 • Je dient in eigen naam in. Als je al een producent hebt, vermeld je dit, maar het is zeker geen voorwaarde om je kandidaat te stellen.  
Welke projecten komen in aanmerking?
 • Projecten waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind. Het kind en de manier waarop hij of zij naar de realiteit kijkt, staan dus centraal in de film.
 • We zijn op zoek naar echte documentaires, niet naar scripted reality.
 • Het doelpubliek zijn kijkers van 9 tot 12 jaar.
 • Op de personages staat geen leeftijdslimiet.
 • Je hebt al wat research gedaan en hebt bijvoorbeeld al een of meerdere hoofdpersonages voor ogen.
 • Je film zal rond de 15 minuten duren.
Hoe kan je je kandidaat stellen?
 • Meld je aan via MyVAF > Nieuw dossier > Talentontwikkeling > Mediafonds > Workshop kinderdocumentaire.
 • Kies een werktitel voor je project.
 • Je zal volgende documenten moeten opladen:
  • Synopsis (maximum 1 pagina)
  • Motivatie: wie ben je, wat wil je doen, met wie wil je dat doen, waarom wil je deze film maken, waarom wil je deelnemen aan deze workshopreeks enz.? (maximum 1 pagina)
  • Traditionele CV
  • Creatieve CV, bijvoorbeeld een filmpje van maximum 3 minuten waarin je iets over jezelf en je idee met ons deelt
  • Een link naar eerder werk
  • Contactgegevens
 • Deadline voor aanmelding is vrijdag 7 september 2018 om 23.59u. Op dat moment moet je inschrijving volledig zijn.
 • Je mag met maximum 1 project kandideren. Enkel volledige kandidaturen worden in aanmerking genomen. Projecten die niet aansluiten bij het opzet van de oproep worden niet behandeld. 
Selectieprocedure
Een jury samengesteld door het VAF, Ketnet en JEF selecteert maximum 10 deelnemers met een project. De jury selecteert op basis van het ingestuurd materiaal.
 
Bij de selectie houdt de jury rekening met:
 • Het talent en de visie van de maker
 • De originaliteit van het idee, de filmische benadering van het onderwerp en de uitwerking van de thematiek. Onderwerpen die een bredere blik op onze samenleving bieden, genieten speciale belangstelling.
 • Diversiteit van makers en projecten binnen de workshopgroep
 • Haalbaarheid van het project
De selectie gebeurt volgens het wedstrijdprincipe: er is geen bezwaarprocedure en er wordt in principe niet schriftelijk gecommuniceerd over de redenen waarom een project niet werd geselecteerd.

Workshopreeks

Tussen midden januari en midden april 2019 zullen er acht contactmomenten zijn, in principe telkens op maandag. Tijdens deze workshopdagen delen verschillende docenten hun expertise en krijg je input over jouw project. Je aanwezigheid is verplicht op al deze contactmomenten. We werken rond concrete en relevante thema’s, bijvoorbeeld ‘werken met kinderen’, ‘research’, ‘script voor documentaire’, ‘cameravoering’, ‘montage’, ‘pitching’, ‘een dossier maken’, enz.
 
Midden april 2019 voorzien we voor alle deelnemers een kennismakingsmoment met geïnteresseerde producenten. We willen ervoor zorgen dat elke maker met zijn of haar project onderdak vindt bij een producent.
 
Realisatie van de films

Begin juni 2019 verwachten we een productiedossier. Een jury zal maximum vijf projecten selecteren. Elk van deze vijf projecten wordt gefinancierd met 30.000 EUR productiesteun van het VAF/Mediafonds en 10.000 EUR van Ketnet. Je mag voor je project extra financiering zoeken, maar dit mag de timing van oplevering van de film niet in het gedrang brengen. Indien je voor je project eerder al steun van het VAF ontving, wordt deze in principe van de 30.000 EUR afgetrokken.

Bij selectie is je project onderworpen aan de gebruikelijke regels van het VAF/Mediafonds, tenzij hier binnen deze oproep uitdrukkelijk van wordt afgeweken.
 
De productieperiode is van juli tot en met januari 2020. De deadline voor oplevering van de films is 31 januari 2020.
 
De films gaan in première tijdens het JEF festival (krokusvakantie 2020), worden nadien door JEF gedistribueerd en worden in het voorjaar van 2020 gegarandeerd uitgezonden op Ketnet. Voor de première op JEF mag er geen publieke vertoning plaatsvinden.

Herindieningsmogelijkheden

Je kan je met een project maximum twee keer kandidaat stellen voor dit samenwerkingsproject tussen het VAF, Ketnet en JEF. Hetzelfde project kan niet worden ingediend voor een steunaanvraag bij het VAF buiten de context van deze oproep.
 
Aanvaarding van het reglement
 
Door aan deze oproep deel te nemen, verklaar je je akkoord met de geldende regels.
 
Meer info?

Contacteer Siebe Dumon van het VAF, bij voorkeur via mail (sdumon@vaf.be).

Of lees hier meer op de VAF-website.

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuws, evenementen, kortingen en wedstrijden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


SCHRIJF JE IN

Contacteer ons

Lid worden

Wie kan er lid worden? Heb je de afgelopen 5 jaar een scenario verkocht of er auteursrechten voor ontvangen, dan kun je volwaardig lid worden. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kun je aspirant-lid worden.

Leden genieten van tal van voordelen:
 • Online toegang tot scenario’s van Vlaamse films en reeksen
 • Kortingen voor filmfestivals en evenementen

De beroeps- en belangenvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen

Auteursrechten

Auteursrechten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor scenaristen.

De scenarist in beeld

Iedereen kent de acteurs en de regisseurs, maar wie is de scenarist en hoe gaat hij te werk?

Professionalisering

Naast een volwaardige opleiding in het gewone onderwijscircuit, is er ook nood aan bijscholing.

Prijzen

In Vlaanderen worden verschillende filmfestivals georganiseerd en tal van prijzen uitgereikt.

Opleidingen

Dit jaar willen we ons ook focussen op de opleidingen in het reguliere onderwijs.

Internationaal

Niet alleen in het Belgische, ook in het Europese parlement, worden wetten gestemd die de scenarist aanbelangen.