Scenarist in Beeld @ Film Fest Gent

Jeroen Perceval (D’Ardennen)

Artistiek directeur Patrick Duynslaegher praat met scenarist en acteur Jeroen Perceval over scenarioschrijven en het creatieve proces achter ‘D’Ardennen’, de openingsfilm van het 42e Film Fest Gent. In samenwerking met de Scenaristengilde.

Woensdag 21 Oktober, 15:00 @ KASKcinema  

Thomas Bidegain (Un Prohète, De Rouille et d’os, Dheepan)

Scenarist Thomas Bidegain is vooral bekend van zijn samenwerking met regisseur Jacques Audiard (‘Un Prohète’, ‘De Rouille et d’os’ en Gouden Palm winnaar ‘Dheepan’). Hij schreef ook mee aan o.a. ‘Saint Laurent’, ‘A perdre la raison’ en ‘La famille Bélier’. Hij komt in Gent zijn debuutfilm ‘Les Cowboys’ voorstellen. Regisseur Michaël Roskam, met wie hij aan ‘The Faithful/Les Fidèles’ werkt, intverviewt hem.

 Zondag 18 Oktober, 15:00 @ Cafellini

 Beide events zijn gratis. Kaartjes kun je bestellen via Film Fest Gent . Daar vind je ook alle info over de locaties. Als je een accreditatie hebt, kun je met je accreditatiekaart binnen.

Adam Price krijgt FSE European Screenwriters Award

Adam Price, de bedenker en showrunner van de succesvolle Deense tv-reeks Borgen, sleepte maandagavond in Brussel de European Screenwriters Award in de wacht.

De Federation of Screenwriters in Europe (FSE) beloont met de prijs een Europese scenarist, wiens werk niet alleen een lokaal, maar ook een Europees of internationaal publiek aanspreekt. Borgen werd verkocht in meer dan 30 landen en won een Prix Italia, een BAFTA en een prijs op het  Monte Carlo TV festival.

FSE wil met de European Screenwriters Award de vaak onzichtbare auteurs van films, tv-reeksen en andere audiovisuele media in de schijnwerpers plaatsen. “ In de Europese Unie zijn er ongeveer 10.000 scenaristen dag in dag uit  bezig met het bedenken en schrijven van wat wij bekijken in de bioscoop, op tv, of op ons computerscherm,“ zegt voorzitter  Sveinbjörn Baldvinsson.

“Hun werk is fundamenteel voor het succes van de Europese audiovisuele markt. En toch hebben de meeste scenaristen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Niet zozeer omdat het werk op zich slecht betaalt, maar omdat het vak heel erg onzeker is.  Elk contract moet je als je laatste beschouwen. Daarom zijn auteursrechten zo belangrijk. “

Adam Price werkt momenteel aan een nieuwe reeks over godsdienst, “Rides Upon The Storm”. Scenaristen konden na de prijsuitreiking een praatje slaan met Price en collega’s uit andere Europese landen.

 

Winnaar Visser-Neerlandiaprijs Scenario 2015

De Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario 2015 ter waarde van 10.000 Euro gaat naar de Vlaamse scenariste An De Gruyter voor haar filmscenario "Magique Mécanique"!

De overige drie genomineerden waren Lies Van Grieken met "De Leeuwen", Paul Govaerts met "Koning der Belgen" en Jan Van Dyck met "Mijn leven als Eskimo". Zij ontvangen elk een prijs ter waarde van 1666,67 Euro.

De jury, bestaande uit Ruud Van Gessel, Rik D'hiet en Dana Linssen, was aangenaam verrast door de grote hoeveelheid inzendingen: 35 scenario's, waarvan 25 uit Vlaanderen en 10 uit Nederland. Deze prijs wordt uitgereikt door het ANV en komt tot stand in samenwerking met De Scenaristengilde en Netwerk Scenarioschrijvers.

Infosessie Contractonderhandelingen: Show me the Money!

Of waar je op moet letten bij je volgende contractonderhandeling
door Rik D'hiet en Philippe De Schepper

Contracten, centen en procenten, het zijn facetten van het scenaristenbestaan waar weinig over gepraat wordt. Tot donderdag 8 oktober. Dan klappen scenarist Rik D'hiet ('Marina', 'De Ridder', 'Het Goddelijk Monster') en scenarist-producer Philippe De Schepper ('Vermist', 'Dubbelleven', 'Eigen Kweek') uit de biecht.

Rik ontwikkelt voor de Scenaristengilde een gedragscode voor contractonderhandelingen. Hij licht graag toe hoe je dit best aanpakt en wat de mogelijke valkuilen zijn. Wat er moet gebeuren als de samenwerking tussen scenarist en producent vroegtijdig wordt stopgezet. En wat je kan doen om ervoor te zorgen dat  je de rechten op je werk terugkrijgt als de samenwerking niet loopt zoals je wil.

Philippe heeft in zijn leven al een paar foute contracten getekend. Maar uit je fouten leer je.  Die kennis wil Philippe graag met zijn collega's delen. Door zijn achtergrond als producer kan hij ook perfect analyseren hoe een producent denkt, hoe een budget wordt opgebouwd, en wat de kost voor een scenarist kan zijn. Hij weet dan ook over wat je zoal kan onderhandelen, en hoe je daarover kan onderhandelen.

Unieke inzichten. Of, om het met Jerry Maguire te zeggen: 'Show me the money!'

Enkel toegankelijk voor leden van de Scenaristengilde. En je zal er moeten bij zijn, want van deze info-avond wordt geen podcast opgenomen.

Wanneer: donderdag 8 oktober, 20u00
Waar: Geuzenhuis, Kantienberg 9, 9000 Gent
Inschrijven: verplicht via ruth@scenaristengilde.be

Gratis accreditatie Film Fest Gent 2015 voor leden Scenaristengilde!

Van 13 tot 24 oktober 2015 dompelt Film Fest Gent je opnieuw onder in de wondere wereld van de film. Een accreditatie (waarmee je als industry-professional gratis binnen kan op alle pers- en namiddagvoorstellingen en je ook gratis tickets kan aanvragen voor vertoningen 's avonds) kost je normaal...

Het volledig artikel kan enkel gelezen worden door leden!

Verslag Public Talk Scenarioschrijven en Regisseren voor Nieuwe Media

Deze public talk vond plaats op 26 april 2015 om 20 u in het Geuzenhuis in Gent voor de leden van De Scenaristengilde en de Unie van Regisseurs Gasten: Jo Caudron, Johan Tuyaerts, Hendrik Daquin Moderator: Piet Sonck Inleiding P.S.: Enkele centrale vragen staan vanavond centraal: Hoe kan...

Het volledig artikel kan enkel gelezen worden door leden!

Korting Final Draft 9: 169.99$ ipv 249.99$ voor leden Scenaristengilde!

Final Draft is nog steeds de industrie-standaard waar het scriptwriting software betreft. Het softwarepakket kost normaal gezien 249.99$, maar leden van de Scenaristengilde betalen slechts 169.99$. Hoe je als lid deze korting kan bekomen lees je hieronder. Surf naar www.finaldraft.com. Kies Products/Final...

Het volledig artikel kan enkel gelezen worden door leden!

podcast

Adaptaties van jeugdboeken

Op het afgelopen VAV-congres ging Piet Sonck in gesprek met scenaristen Nele Meirhaeghe (Bo, Black), scenarist-regisseur Jean-Claude Van Rijckegem (Aanrijding in Moscou, Koning Van Katoren) en jeugdauteur Dirk Bracke (Het Engelenhuis, Black) over de bewerking van jeugdverhalen voor het witte doek.

De Scenaristengilde dankt Sabam en deAuteurs.

of Download MP3 File

podcast

An Evening With Bret Easton Ellis

Auteur Bret Easton Ellis wordt dankzij succesromans als American Psycho en Less Than Zero beschouwd als het kopstuk van de zogenaamde Generation X-schrijvers. Recent is hij echter vooral actief als scenarist.

Dit jaar was Easton Ellis de juryvoorzitter op Film Fest Gent. Tijdens "An Evening With Bret Easton Ellis" ging hij in gesprek met Roderik Six over zijn oeuvre en over zijn visie op de hedendaagse cinema.

Deze podcast kwam er in samenwerking met Film Fest Gent. De scenaristengilde bedankt SABAM en deAuteurs.

of Download MP3 File

podcast

An Evening Abroad met Erik Van Looy

Op Film Fest Gent vertelde Erik Van Looy over zijn ervaringen tijdens het maken van de Amerikaanse remake van The Loft, en andere avonturen in Hollywood.

Deze podcast kwam tot stand in samenwerking met Film Fest Gent. De scenaristengilde dankt SABAM en deAuteurs.

of Download MP3 File

podcast

Scenarist in Beeld - Safety First!

Discipline, dedication and friendship... maar a script first! Het tweede seizoen van Safety first, de sitcom over vier bewakingsagenten die uitblinken in onbekwaamheid maar overleven door vriendschap, loopt nog steeds en de film werd net aangekondigd. Piet Sonck praat met de creatieve breinen achter deze felgesmaakte reeks: bekroond headwriter Gerrie Van Rompaey, door de wol geverfde scenariste van diverse comedy- en dramareeksen en scenarist David Vennix, improvisator en scenarist van "Wat Als?".
(Opgelet: de podcast begint om technische redenen pas op 01:00)

De Scenaristengilde en SABAM en DeAuteurs. 

of Download MP3 File

Top 10 verwezenlijkingen

De Scenaristengilde bestaat 10 jaar. Reden genoeg om een top 10 van onze vele verwezenijkingen op te stellen.  

Klik en lees.

 

 

Een uitgebreide versie kan je hier als pdf downloaden.

 

Hoera! We bestaan 10 jaar!

 

podcast

Scenarist in Beeld: Jan Verheyen

Jan Verheyen geniet vooral bekendheid als regisseur, maar stond bij zowat al zijn succesfilms ook als co-scenarist op de aftiteling. Voor 'Het Vonnis' kroop hij helemaal in z'n eentje in zijn pen, dus was hij de uitgelezen kandidaat om zich op onze 'Scenarist in Beeld'-sofa door Steven De Foer te laten interviewen. De Scenaristengilde dankt SABAM en DeAuteurs. 

of Download MP3 File

podcast

Scenarist in Beeld - Paul Schrader

Paul Schrader is de scenarist achter klassiekers als 'Taxi Driver', 'Raging Bull' en Brian De Palma's 'Obsession'. Op FilmFest Gent kwam hij zijn nieuwste worp, 'The Canyons', voorstellen. (Ja, da's die met Lindsey Lohan.) Dit gesprek met Patrick Duynslaegher is dan ook een must-hear voor iedereen die de Engelse taal een beetje machtig is. De Scenaristengilde dankt SABAM en DeAuteurs. 

of Download MP3 File

Fiscaal Voordeel Scenariosteun VAF/Mediafonds

Op 4 november kent het Mediafonds weer steun toe aan projecten. Hopelijk is ook jouw project goedgekeurd. Maar hoe zat dat nu juist fiscaal? Wel: deze steun is belastingvrij.Echt? Ja, echt. Maar let op: het principe is dat de scenariosteun rechtstreeks aan de scenarist(en) uitbetaald wordt. Aan natuurlijke...

Het volledig artikel kan enkel gelezen worden door leden!

Kunstenaarsstatuut voortaan ook voor Scenarioschrijvers

(artikel geschreven door Michael Van den Eynde) Versoepeling Kunstenaarsstatuut Sinds 1 november 2012 heeft de bevoegde minister haar zienswijze zodanig versoepeld dat voortaan ook scheppende kunstenaars die werkzaam zijn in het spektakelbedrijf onder de regeling van het kunstenaarsstatuut kunnen...

Het volledig artikel kan enkel gelezen worden door leden!

Kan ik de vergoeding voor het schrijven van een scenario voor een deel laten uitbetalen als auteursrechten?

Het is een vraag die vaak terugkomt. Het antwoord erop is helaas niet eenduidig. Hieronder het advies van Evelyne Hinque, juriste bij SACD: “Een aantal mensen menen dat het onderscheid maken tussen prestaties factureren via een BVBAen auteursrechten ten persoonlijken titel, dat dit een zeer...

Het volledig artikel kan enkel gelezen worden door leden!

Wat is een 'Bijbel' en wat is het aandeel in de auteursrechten van een Bijbel?

Een tijdje terug heeft de Scenaristengilde ism de beheersvenootschappen SACD en SABAM en in overleg met de VRT een leidraad voor billijke verdeling der auteursrechten opgesteld. In deze tekst, die dient als dé industrie-standaard bij het afsluiten van overeenkomsten voor het creëren van fictie-reeksen, is sprake van een zg 'Bijbel' voor een reeks (al dan niet langlopend).

Zowat elke scenarist is vertrouwd met de term, maar wat houdt zo'n bijbel nu precies in? En indien je betrokken bent bij het opstellen ervan voor een nieuwe reeks, op welke vergoeding heb je dan recht? En op welk deel van de auteursrechten voor zo'n reeks kan je als schrijver(s) van de bijbel aanspraak maken? 

Op deze en andere vragen biedt het document 'Definitie en Vergoeding van de Bijbel' die de Scenaristengilde publiceert op haar website een antwoord. Deze tekst omschrijft welke elementen deze moet bevatten om effectief als dusdanig erkend te kunnen worden (een 'idee' of een simpele 'pitch' bv is geen bijbel en geeft ook geen recht op auteursrechten).

Bovendien stelt de Scenaristengilde dat het deel van de auteursrechten waarop de schrijvers van een bijbel aanspraak kunnen maken nooit groter kan zijn dan 20% van de scenariorechten (eventueel nog op te splitsen in een deel 'origineel concept' en 'concept seizoen' voor langlopende reeksen).

De tekst werd opgesteld naar voorbeeld van de standaard-definitie die de Franse beheersvennootschap SACD in Frankrijk hanteert en werd aangepast aan de Vlaamse situatie. 

We raden elke scenarist ten stelligste aan bij elke contractonderhandeling naar deze tekst en naar de eerder gepubliceerde leidraad voor billijke verdeling der auteursrechten te verwijzen.

podcast

Rundskop podcast

Voor deze Scenarist in beeld ontvangen we Michaël Roskam, de scenarist en regisseur van Rundskop. Hij wordt onder handen genomen door Patrick Duynslaeger, recensent en hoofdredacteur van FocusKnack.

De geluidskwaliteit is niet echt optimaal en halverwege snerpt er twee keer een alarm doorheen, maar laat dat dit interessante gesprek niet verstoren.

of Download MP3 File

Annuleer